Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie (2 semestry)
Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie - studia podyplomowe dwusemestralne przez Internet
Studia podyplomowe w ANSiM są kwalifikacyjne,
bo umożliwiają uzyskanie kwalifikacji!
Studia podyplomowe realizowane są na intuicyjnej platformie UczelniaOnline!
Cel studiów
Studia mają na celu poznanie warsztatu pracy dietetyka, pedagoga i wszystkich, którzy są zainteresowani tą tematyką, nabycie przez Słuchacza wiedzy, umiejętności i kompetencji. Przedstawienie najnowszej tematyki wiedzy, związanej z żywieniem człowieka i dietetyką oraz wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do samodzielnego udzielania porad żywieniowo-dietetycznych w zakresie sportu, przekazanie wiedzy o zasadach żywienia i wspomagania dietetycznego oraz o edukacji żywieniowej z zakresu żywienia osób uprawiających różnorodne dyscypliny sportowe oraz aktywnych fizycznie.
Adresat studiów
Studia są skierowane do wszystkich absolwentów szkół wyższych (I stopnia lub II stopnia lub jednolitych magisterskie), w szczególności do osób, które są zainteresowane dietetyką, nauczycieli wychowania fizycznego, trenerów, pracowników ośrodków sportowo-rekreacyjnych oraz animatorów sportu. Studia adresowane są jednocześnie do osób zainteresowanych dietetyką i żywieniem; pielęgniarek, dietetyków zatrudnionych w szpitalach lub osób prowadzących lokale gastronomiczne; pracowników przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych, hotelarskich; propagatorów oświaty zdrowotnej, jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, nauczycieli chcących nabyć merytoryczne przygotowanie do prowadzenia przedmiotów z zakresu dietetyki i żywienia człowieka.
Czas trwania nauki
Studia trwają dwa semestry.
Program studiów podyplomowych
Program studiów obejmuje tematykę, przykładowo poruszanych zagadnień, w zakresie: podstaw dietetyki, fizjologii żywienia człowieka, pedagogiki zdrowia, dietoterapii i psychodietetyki, psychologii żywienia, podstaw anatomii, fizjologii i biomechaniki. Przedstawia nowe trendy w żywieniu człowieka, teorie i metodykę treningu sportowego, promocję zdrowego stylu życia, suplementację w sporcie, pierwszą pomoc przedmedyczną, dietetykę w sporcie, jak również zagadnienia z marketingu i reklamy, pod kątem prowadzenia własnej działalności. Program studiów posiada konkretną wiedzę, nie tylko teoretyczną, ale również i praktyczną, znajdziesz tu wszystko to co powinieneś wiedzieć w tym zakresie, decydując się na pracę w zawodzie dietetyka, pamiętając o nieustannym rozwoju w tej zmieniającej się dziedzinie.
Program kierunku skoncentrowany jest na przekazaniu, utrwaleniu i poszerzeniu aktualnej wiedzy oraz umiejętności z zakresu dietetyki, żywienia człowieka, gastronomii oraz nowoczesnych metod technologii żywności; obejmuje treści kształcenia dotyczące żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych i żywienia człowieka chorego oraz podstawowej wiedzy medycznej.
Absolwent
Absolwent kierunku posiada wiedzę i umiejętności umożliwiające prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowo-dietetycznego w sporcie. Absolwent opanuje umiejętności planowania żywienia różnych grup ludności oraz planowania dietetycznego, a ponadto prowadzenia oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, oceny towaroznawczej żywności i umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej. Nauczyciele zdobędą merytoryczne przygotowanie do nauczania przedmiotów z zakresu żywienia człowieka i dietetyki.
Absolwent studiów posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne związane z żywieniem człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyką chorób dietozależnych niezbędnych do prowadzenia profesjonalnych usług żywieniowych połączonych z dietoterapią. Ma opanowane umiejętności związane z prowadzeniem oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, oceny towaroznawczej żywności i umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej. Jest ponadto specjalistą z zakresu żywienia człowieka i dietetyki, odpowiednio przygotowanym do planowania i nadzoru żywienia zbiorowego oferującego posiłki dla ludzi zdrowych i chorych, udzielania samodzielnych porad dietetycznych i prowadzenia profilaktyki żywieniowej.
Dokument ukończenia studiów podyplomowych
Absolwent otrzymuje Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych Akademii Nauk Społecznych i Medycznych w Lublinie - Akademii Nauk Stosowanych, wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r., w sprawie dokumentów wydanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego.
Opłaty za studia wybiera się w momencie zapisu
- Opłata jednorazowa – gwarancja najniższej ceny studiów - 2600 zł
- Opłata semestralna - 2 x 1400 zł
- Opłata ratalna (miesięczna) - 10 x 300 zł
Terminy zapisów:
Semestr zimowy trwa od 1 października do końca lutego.
Semestr letni trwa od 1 marca do 30 września.
Zapisy, na przeglądane przez Ciebie studia, na semestr zimowy roku akademickiego 2024/2025 trwają.
Kontakt telefoniczny
W sprawie rekrutacji na studia podyplomowe
01 lipca - 14 września: poniedziałek - piątek 8 - 16
15 września - 30 czerwca: poniedziałek - sobota 8 - 16,
tel. 696 627 498
Rekrutacja w kilku krokach:
- Jeśli jeszcze nie masz konta na naszej UczelniOnline.WSNS - załóż je i zapisz się
- Po założeniu konta, kliknij na link aktywacyjny, który zostanie wysłany na Twoją pocztę e-mail
- Przejdź na UczelniaOnline.WSNS do zakładki "Moje studia", a tam wybierz interesujacy Cię rodzaj rekrutacji, wypełnij brakujące dane dotyczące ukończonej szkoły i zapisz się na wybrane studia
- Dokonaj opłaty za studia szybkim przelewem - Przelewy24 lub przelewem tradycyjnym na dane Uczelni.
Akademia Nauk Społecznych i Medycznych w Lublinie - Akademia Nauk Stosowanych
ul. Zamojska 47, 20-102 Lublin, NIP 712-26-52-701
Nr konta - Alior Bank S.A.,
39 2490 0005 0000 4520 2292 3812
Dla przelewów zagranicznych:
BIC Alior Banku: ALBPPLPW
IBAN: PL39 2490 0005 0000 4520 2292 3812
Wniesienie opłaty za wybrane studia podyplomowe skutkuje ich aktywacją w odpowiednim semestrze zimowym lub letnim, zgodnie z harmonogramem studiów ANSiM.
Wymagane dokumenty
Studia podyplomowe adresowane są do absolwentów szkół wyższych. Warunkiem zapisania się na studia podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych, co najmniej pierwszego stopnia (licencjat), jeżeli niektóre ze studiów wymagają dyplomu ukończenia studiów II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, to taka informacja będzie podana w wymaganiach, na danych studiach. Po zapisaniu się na studia, należy przesłać skan dyplomu ukończenia studiów wyższych w UczelniaOnline.WSNS
Warunki ukończenia studiów
Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest zdanie wszystkich przedmiotów, które wymagane są w programie studiów: zaliczeń i egzaminów, przeprowadzonych w formie testu, na zakończenie każdego przedmiotu. Zaliczenia i egzaminy odbywają się drogą on-line bez konieczności przyjeżdżania na Uczelnię. Dajemy możliwość podchodzenia do testu wielokrotnie, aż wynik będzie satysfakcjonujący. Bardzo ważne jest to, aby osoba studiująca mógła wynieść jak najwięcej wiedzy.
Warunkiem ukończenia studiów jest również odbycie praktyki zawodowej, o ile jest wymagana. Informacja o wymaganej praktyce znajduje się w opisie danych studiów, jeżeli takiej informacji o praktyce nie ma, to dla Słuchacza nie jest wymagana.
Ostateczny wynik studiów podyplomowych jest średnią ocen uzyskanych z zaliczeń i egzaminów testowych w czasie odbywania studiów. Średnia ocen ze studiów jest ogólną oceną zapisaną na Świadectwie Ukończenia Studiów Podyplomowych.
Terminarz płatności
Harmonogram opłat rat czesnego w całym okresie studiów dla studiów rozpoczynających się w semestrze zimowym - 1 października: | Harmonogram opłat rat czesnego w całym okresie studiów dla studiów rozpoczynających się w semestrze letnim - 1 marca: | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Rata miesięczna: | Termin wpłaty: | Rata miesięczna: | Termin wpłaty: | Rata miesięczna: | Termin wpłaty: | Rata miesięczna: | Termin wpłaty: |
I Rata | 25 września | XI Rata | 25 lipca | I Rata | 25 lutego | XI Rata | 25 grudnia |
II Rata | 25 października | XII Rata | 25 sierpnia | II Rata | 25 marca | XII Rata | 25 stycznia |
III Rata | 25 listopada | XIII Rata | 25 września | III Rata | 25 kwietnia | XIII Rata | 25 lutego |
IV Rata | 25 grudnia | XIV Rata | 25 października | IV Rata | 25 maja | XIV Rata | 25 marca |
V Rata | 25 stycznia | XV Rata | 25 listopada | V Rata | 25 czerwca | XV Rata | 25 kwietnia |
VI Rata | 25 lutego | XVI Rata | 25 grudnia | VI Rata | 25 lipca | XVI Rata | 25 maja |
VII Rata | 25 marca | XVII Rata | 25 stycznia | VII Rata | 25 sierpnia | XVII Rata | 25 czerwca |
VIII Rata | 25 kwietnia | XVIII Rata | 25 lutego | VIII Rata | 25 września | XVIII Rata | 25 lipca |
IX Rata | 25 maja | XIX Rata | 25 marca | IX Rata | 25 października | XIX Rata | 25 sierpnia |
X Rata | 25 czerwca | XX Rata | 25 kwietnia | X Rata | 25 listopada | XX Rata | 25 września |
Rata za semestr | 25 września | Rata za semestr | 25 lutego | Rata za semestr | 25 lutego | Rata za semestr | 25 września |
Opłata za cały okres studiów | 25 września | Opłata za cały okres studiów | 25 lutego |